Miksi estetiikka on niin kovin tärkeää?

On todettu, että estetiikka vaikuttaa mielialaamme sitä kohentavalla tavalla ja että epäesteettiset tilat saattavat jopa huonontaa mielialaamme. Design-vaatteet tuovat kantajalleen hyvää mieltä ja saattavat jopa parantaa hänen itsetuntoaan. Kerromme seuraavaksi esimerkkejä siitä millaisissa tilanteissa estetiikka on tärkeää.

Esimerkkitilanteita

– On todettu, että kaunis rakennus joutuu epätodennäköisemmin ilkivallan kohteeksi kuin esteettisesti ruma rakennus – tältä kannalta katsottuna onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että rakennukset ovat myös ulkosivultaan kauniita, koska näin voidaan jopa säästää rahaa, kun tehdään kerralla kaunista ja kunnollista eikä jouduta korjaamaan ilkivallan aiheuttamia vaurioita.

– Pohdi tilannetta, jossa sinun pitäisi valita kahden sairaalan väliltä. Näistä toisen julkisivu olisi huoliteltu ja uhkuisi arvovaltaa, kun taas toisen julkisivu olisi rempallaan ja paikat tuntuisivat repsottavan. Menisitkö näistä sairaaloista mieluummin sairaalaan, jonka julkisivu olisi huoliteltu ja huokuisi arvovaltaa vai sairaalaan, jonka julkisivu repsottaisi ja olisi rempallaan? Millaisen kuvan sairaalan repsottava julkisivu sinulle loisi koko sairaalasta ja sen toiminnasta? Oletko muuten huomannut, että sairaaloiden odotustilat on pyritty yleensä luomaan rauhallisiksi ja luottamusta herättäviksi? Niiden viihtyvyyteen on pyritty kiinnittämään suurta huomiota ja tarjolla on usein esimerkiksi mielenkiintoista ja ajatukset muualle saavaa lukemista. Leikkaussalien seinissä suositaan vihreää väriä, koska sen on todettu rauhoittavan potilaita.

– Toimitilojen julkisivun sekä sisätilojen esteettisyyden merkitys on huomattu myös yrityksissä – on alettu huomata, kuinka tärkeää on kiinnittää huomiota yritysten toimitilojen julkisivuun sekä sisätilojen esteettisyyteen – kuinka tärkeän viestin nämä yrityksen asiakkaille kertovatkaan. Yritysten osalta puhutaan nykyään paljon imagosta ja toimitiloilla on tässä imagossa valtavan tärkeä rooli. Arkkitehtuurin tavoitteena ei siis tulekaan olla ainoastaan toimivien rakennusten suunnittelu, vaan myös rakennusten esteettisyys sekä soveltuminen ympäristöönsä pitäisi nähdä aivan yhtä tärkeänä asiana. Kotimaassamme tässä asiassa ollaan tietyssä mielessä erityisen edistyksellisiä – Suomessa järjestetään nimittäin arkkitehtikilpailuja, joihin osanottajat voivat ottaa osaa nimettömästi. On havaittu, että tällainen kilpailutapa tarjoaa ”uusille nimille” ja nuorille arkkitehtiopiskelijoille erinomaisen tilaisuuden nousta pinnalle. On myös havaittu, että kun jokin tietty rakennus suunnitellaan tällaisen kilpailun kautta, saadaan huomattavasti runsaammin erilaisia ideoita kuin sellaisessa tilanteessa, jossa suunnittelutyö jätetään yhden suunnittelutoimiston toimeksiannoksi. Kilpailujen kautta onkin saatu aivan loistavia ideoita, joita voidaan pitää erityisen innovatiivisina. Yritysten pitäisi lähteä tällaiseen toimintaan mukaan ehkä vielä nykyistäkin rohkeammin ja tarjota innovatiivisille arkkitehdeille sekä alan opiskelijoille tilaisuuksia näyttää todelliset kykynsä.

– Oman kodin toimivuus ja esteettisyys ovat erityisen tärkeitä – vietäthän suuren osan ajastasi juuri omassa kodissasi. Suunnitellessasi itsellesi uutta kotia tai kodinsisustusta käytä mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan hyödyksi alan ammattilaisia.

– Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa olet lähdössä töihin syksyisenä, pimeänä maanantaiaamuna, jolloin sinun tekisi mieli käpertyä peiton alle mieluummin kuin raahautua töihin. Valitsisitko tällöin jalkaasi mieluummin laadukkaat design-tossut ja aamiaispöytään laadukkaat design-astiat kuin kuluneet ja vanhat laaduttomat kotitohvelit ja edullisimmat perusastiat? Auttaisivatko nämä design-tuotteet tuomaan aamuusi edes pienen ripauksen luksusta ja sinua siten jaksamaan edes hieman paremmin syksyisestä tuiverruksesta ja pimeydestä huolimatta?

– Laadukkaaat vaatteet luovat työntekijästä aivan erilaisen kuvan kuin heikkolaatuiset vaatteet. Tästä syystä työvaatteissa kannattaakin suosia mieluummin laatua kuin määrää. Laadukas design-huivi tai muu pieni asuste voi pelastaa asusi, ellei sinulla ole varaa hankkia koko asukokonaisuutta design-mallistosta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota vaatteiden hyvään istuvuuteen, mutta omaa persoonaa ei toki tarvitse vaatevalinnoissa piilotella. Mieti millaista työtä teet ja millaisen viestin haluat asuvalinnoillasi antaa. Pukeutumisneuvoja antaa sinulle tarvittaessa hyödyllisiä vinkkejä tässä asiassa. Meillä kaikilla ei välttämättä ole kovin kehittynyttä esteettistä silmää, minkä vuoksi asiantuntijan puoleen kääntyminen voi olla hyvä vaihtoehto.